Псалом 91: Не оберіг, а чіткі умови Божого захисту

Багато хто з нас знає 91-й Псалом напам'ять. Але цей Псалом – не оберіг. Цей Псалом – обітниця Божого захисту на Божих умовах. Він любить усіх – це означає, що Його любов безумовна. Але діє Його любов, захищає нас, благословляє на чітких умовах, описаних у Біблії. Що ж це за умови? Давайте розберемося.

«Хто живе під покровом Всевишнього, той перебуватиме у тіні Всемогутнього» (вірш 1).

Саме той, хто живе під покровом Всевишнього, тобто хто перебуває під Його владою, той у тіні Всемогутнього перебуватиме.

«І говорить Господеві: Ти мій притулок, моя твердиня, мій Бог, на Якого покладаю надію. Він убереже тебе від розставленої пастки і від згубної пошесті. Своїм оперенням Він закриє тебе, тому під Його крилами ти будеш у безпеці. Його істина – твій щит і зброя» (вірші 2-4).

Той, хто не вірить у Його істину, як може розраховувати на те, що ці обітниці виконаються в його житті?

«Ти не злякаєшся нічного страхіття, ні стріли, що пролітатиме вдень, ані чуми, що підкрадається в темряві, ні моровиці, що сіє смерть опівдні. Хоча б тисячі біля тебе падали, і навіть десятки тисяч – праворуч від тебе, однак тебе не зачепить» (вірші 5-7).

На превеликий жаль, цей вірш багато хто намагається пропускати чи ігнорувати. Тут не йдеться про ворогів. Тут йдеться про тих, серед яких ти перебуваєш. Бог любить кожного із цих десяти тисяч. Але якщо вони не мають щита і огорожі, якщо Господь не став їхнім покровом, ця обітниця не виповниться в їхньому житті.

«Ти лише будеш дивитися своїми очима, споглядаючи відплату нечестивим. Адже ти сказав: Господь – мій притулок. Всевишнього зробив ти своєю фортецею» (вірші 8-9).

Чому? Тому що ти сказав: «Господь – мій притулок», Всевишнього зробив ти своєю фортецею. Ти сповідав це. Ти так вірив. Ось чому! І ось чому:

«…Тебе не спіткає жодне лихо, і нещастя не наблизиться до твого житла. Адже Своїм ангелам Він накаже про тебе, аби берегли тебе на всіх твоїх дорогах. Вони на руках понесуть тебе, щоб ти не спіткнувся об камінь своєю ногою. Наступиш на лева й змію, – топтатимеш молодого левчука й гадюку!» (вірші 10-13)

І ось найважливіша умова:

«Він Мене полюбив, – каже Господь, – і Я його врятую. Прославлю його, бо він сповідує Моє Ім’я. Покличе він до Мене – і Я дам йому відповідь; Я буду з ним у нещасті, визволю і прославлю його. Я насичу його довгим віком і явлю йому Своє спасіння!» (вірші 14-16)

Тут попередні умови розширюються до головної: «Він Мене полюбив, і Я його врятую».

Друзі, ми повинні читати та приймати Слово Боже, як воно написано. Ми не можемо перетворювати такий Псалом на окультний оберіг, яким обмотують себе. Ми не можемо розраховувати на те, що ці слова захищатимуть нас, коли ми не виконуємо написану в цьому Псалмі головну умову. Але якщо вона виконується нами, тоді це все наше. І тоді у нас є всі підстави по-справжньому бути впевненими, що серед будь-яких випробувань жодна волосина не впаде з голови нашої без волі Всевишнього.

Борис Грисенко, рабин КЄМГ

Слово у прямому ефірі 8 липня 2024 року